Sådan forhindrer du madspild

De seneste 10 år er der kommet et øget fokus på miljøet blandt den danske befolkning, og de fleste danskere er i dag bevidste om, hvad der er skadeligt for miljøet. Et af de områder, hvor den enkelte dansker virkelig kan gøre en forskel, er på “madområdet”. Danskerne smider nemlig uanede mængder mad ud hver evig eneste dag ifølge Danmarks Statistik. En stor del af dette madspild kan undgås ved få, ikke-radikale ændringer.

Madplan og indkøbslister

En væsentlig årsag til, at mange danskere ikke er klar over, hvor meget mad de rent faktisk smider ud, er, at de simpelthen mister overblikket i hverdagen. Mange danskere bruger nemlig hverken madplaner eller indkøbslister, når de handler ind i supermarkedet. Dette er en skam. Det har nemlig vist sig, at brugen af madplaner og indkøbslister kan være med til at mindske madspildet. Ved at lave en indkøbsliste sikrer du blandt andet, at du ikke kommer hjem med varer, du allerede har liggende i køleskabet.

Madplanen er den sikre vej til at minimere madspild. Når du udformer en madplan, har du nemlig mulighed for at genbruge de samme råvarer i flere af ugens retter. Således undgår du at smide en halv broccoli ud, fordi du kun skulle bruge halvdelen til mandagens ret.

Køb fornuftigt ind

Mange supermarkeder er gået ind i kampen mod madspild. Du kan derfor i højere grad end tidligere købe løse produkter i de fleste supermarkeder. Et godt råd er derfor, at du altid køber løst frugt og grønt, så du er sikker på ikke at købe for meget i forhold til, hvad du har brug for. I stedet for at købe en hel bakke æbler kan du købe det antal æbler, du får spist.

Samme regel gælder for alle andre varer. Selvom der er to produkter på tilbud, skal du ikke købe to produkter, hvis du kun har brug for et. Du undgår at falde i supermarkedernes tilbudsfælder ved at have en struktureret indkøbsliste at handle efter.

Mere emballagebrug

De fleste danskere, der er bevidste om madspild og øvrige skadelige faktorer for miljøet, er bevidst begyndt at undgå emballagebrug. Dette er dog langt fra en god ide. Det har nemlig vist sig, at emballage gavner mere, end det skader. Fødevarerne indpakkes i emballage for at forlænge madvarernes holdbarhed. Uden emballage vil mange madvarer rent faktisk blive fordærvet på meget kort tid.

Derudover har det vist sig, at emballage kun udgør 1 % af en vores fødevarers samledes miljøbelastning. Det er derfor på ingen måde en god ide at undgå emballage. I stedet kan det være smart at bruge mere emballage til indpakning af diverse letfordærvelige madvarer. Du kan finde emballage her, hvor du kan spare penge ved at købe ind i større mængder. På den måde undgår du at smide madvarerne i skraldespanden, fordi de fordærves hurtigt.

Fryseren er din ven

Selvom du på bedste vis forsøger at købe den mængde mad, du har brug for, og selvom du er god til lave madplaner og derved genbruge rester af råvarer i nye madretter, kan det være svært at undgå madspild helt. Heldigvis er der en løsning. Fryseren er nemlig din bedste ven, når du har rester tilovers efter aftensmaden. Hvis du ikke har lyst til at spise resterne til frokost, har du nemlig mulighed for at fryse dem ned. Når resterne er i fryseren, kan du nemt og hurtigt tage et måltid op af fryseren en dag, hvor du har for travlt til at lave mad. Fryseren kan desuden også anvendes, hvis du bliver lokket af supermarkedernes tilbud. Hvis du eksempelvis har købt for meget kød, kan du altid fryse den resterende del ned og bruge det en anden gang. Det vigtigste er, at du ikke smider det direkte i skraldespanden.

Post Author: admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *