Mad, mad og mere mad

Madglade åndehuller giver mætte maver og brugte smil

0

Aftensmaden skal ikke være et uoverskueligt projekt. Når hverdagens gøremål trænger sig på og ulvetimen bliver en realitet, nedprioriteres de sunde madvaner – ligesom glæden ved at stå i et køkken forsvinder. Mad handler ikke blot om at tilfredsstille det menneskelige behov for ernæring. At tilberede, samles om og nyde det gode måltid er potentielle huller i hverdagen. Huller, mange skøjter henover, da de er så fastlåste i den jagende dagligdagskarrusel, der i alt for mange hjem kører med 150 km/t.

Denne artikel er en hjælp til dig, der gerne vil skifte de stressede aftentimer ud med hyggeligt samvær og værdifulde hverdagsstunder.

Planlægning gør opgaven lettere at løfte

Køleafdelingen er kold, ovenlyset skærer i øjnene, og baggrundsmusikken er stressende. Arbejdstrætte voksne og sultne børn i indkøbsvogne bliver aldrig en god kombination. At eftermiddagens sidste timer bruges i supermarkedet bør derfor undgås. Ved at lægge en madplan, købe ind på forhånd og eventuelt tilberede nogle af ugens retter inden dagen, hvor de skal serveres, bliver omstændighederne omkring aftensmåltidet mere kontrollerede. 

Sørg for at have fri, når du går fra arbejde ved at have gjort aftenrutinerne mere omgængelige og derved komfortable. Hvis du ved, hvad du skal hjem og tilberede, og råvarerne er købt, bliver det langt mere overskueligt at nyde dagens sidste timer.

God mad kan også være nem mad

At tilberede lækker, smagfuld og sund mad behøves ikke at tage hundrede år. Ved at sænke ambitionsniveauet og i stedet prioritere de simple opskrifter, bliver tiden i køkkenet ikke en pestilens. Mad på 20 minutter er muligt at tilberede. Der findes et væld af solide, mættende og smagfulde retter, der kan tilberedes på under en halv time.

Med simple retter bliver aftentimerne ikke brugt på at stresse rundt under emhætten. I stedet er klargøringen af aftensmåltidet et hurtigt overstået kapitel, hvorefter tiden rundt om bordet kan nydes. Det handler om at fjerne fokusset fra den uoverskuelige madlavningsopgave og i stedet bruge den energi på at skabe trygge og personlige rammer i hjemmet om aftenen.

Gør madlavning til en fælles oplevelse

Der hersker blandt nogle en forestilling om, at børn i køkkenet er i vejen. Nogle unge flytter hjemmefra uden evnen til at koge et æg – ganske enkelt fordi de aldrig er blevet inviteret med mor og far i køkkenet. Alt er svært, indtil man får det lært, og selvfølgelig vil dit barn ikke agere naturligt i køkkenet fra første færd. Men ved at være bekendt med madlavning fra barnsben, bliver barnet hurtigt en problemfri del af rutinerne i køkkenet.

At være flere om madlavningen gør det til en oplevelse fremfor en opgave. Selvom det kan kræve planlægning, ekstra tid og overskud, så betaler det sig i sidste ende at dele tiden over gryderne med hinanden. Når dig og dine kære hjælper hinanden med madlavningen, får I lejlighed til at snakke i uformelle omgivelser. Ligeledes styrker det jeres relation, at I er fælles om at løse en arbejdsopgave – om så det er relationen mellem din partner, dit barn eller din ven og dig.

Leave A Reply

Your email address will not be published.