Mad, mad og mere mad

Er perfekt og luftig sommerkage til varmen

0

Citron-mandel-kagen er en fantastisk sommerdessert. Den har så få ingredienser og en så frisk og ren smag, at det er svært ikke at inddrage den til ethvert middagsselskab, enhver kurv med søde sager – hver dag.

En af kagens bedste træk er, at den intet smør har i sig overhovedet. Det er lig med en masse fordele, blandt andet færre lumske kalorier. Citron-mandel-kagen indeholder heller ikke mælkeprodukter og kræver ikke substitution som margarine eller olie. Der er mange gode oliebaserede kager som gulerodskagen eller bananbrød selvfølgelig – men det er efterårs- og vinterkager. Måske sommeren har brug for en fuldstændig anden slags sød sag.

Der er kølige sommersager, og så er der kage

Der er selvfølgelig is, sorbet, ispinde, frisk frugt og andre sommerdesserter, der ikke kræver, at du tænder ovnen. Men selvom alle er skønne, er de ikke kage. Du kan ydermere nemt tilføje et scoop is på kagen her. Det er en anden lækker ting ved denne kage – selvom den ikke indeholder mælkeprodukter, er den ikke den slags dessert, du har brug for at beskytte spisere af mælkeprodukter fra – den slags der smager en smule af margarine eller sojamælk.

Kravene til en sommerkage er vel som udgangspunkt, at den er let og smagfuld. Når man spiser dessert efter aftensmaden i sommermånederne, ser disse egenskaber ud til at trumfe tunge smør- og chokoladefyldte desserter.

Desserter som brødbudding, chokoladelagkage og chokolademousse er ofte ting, som måske fungerer bedre som eftermiddagsmad, som et lille måltid, hvor de får al opmærksomhed og maveplads. Efter frokost eller aftensmad vil en skive af denne kage, som er sød og tynd med citron, ikke tynge dig ned eller overvælde dig, så du helt glemmer, hvad du spiste til aftensmad. Æggehviderne og mandlerne giver kagen sin tekstur, der på en eller anden måde er luftig og tæt på én gang. En tosset (men skøn) idé kunne være at lave den med pistacienødder og appelsinskal. Hvor god og grøn ville den kage ikke ende med at se ud.

Bag kagen

Selvom denne kage er god nok til at blive serveret, som den er, så er den uomtvisteligt fantastisk sammen med jordbær og fløde – eller jordbæris.

Ingredienser

  • 170 gram afskallede mandler
  • 100 gram kopper granuleret sukker
  • 5 æggehvider
  • 1/8 tsk. salt
  • 1/8 tsk. eddikepulver – gør dig selv en tjeneste, og erhverv en lille bøtte Cream of Tatar
  • Revet citronskal fra én citron
  • 3 spsk. og 1,5 tsk. mel
  • Smør eller olie til smøring af springformen (en springform på 20-25 cm)

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 350 grader. Smør formen forsigtigt.

Put mandler og sukker i en blender eller foodprocessor og ’pulse’, indtil du har en helt fin konsistens.

Pisk æggehviderne med saltet og Cream of Tatar, indtil der dannes stive toppe.

Drys mandlerne og den revne citronskal over æggehviderne, en smule ad gangen – bland det sammen forsigtigt. Hviderne kan falde en smule sammen, men bland forsigtigt for at beholde så meget volumen som muligt.

Når mandlerne næsten er inkorporeret, ryst da gradvist melet igennem en si over blandingen, og fortsæt løbende med at blande det hele sammen. Stop så snart, alle de tørre ingredienser er blandet ind.

Hæld den fine dej ned i formen, og spred den forsigtigt men jævnt. Dejen bages i 45-50 minutter. Test midten af kagen ved at stikke i den med en tandstik – kommer den tørt ud, er kagen færdig. Hvis den ikke gør, bages kagen lidt længere.

Lad kagen afkøle. Efter ca. 20 minutter skal springformen låses op, og kagen løsnes fra bunden. Køl fuldstændigt ned. God fornøjelse!

Leave A Reply

Your email address will not be published.